منابع پنهان چربی
این خوراکی ها چربی پنهان دارند:
کره بادام زمینی ، غلات صبحانه ، شیرینی کیک و کلوچه ،اسنک ها پاپ کرن ها قهوه های فوری ، انواس سس ها و...
در حال حاضر از هر 800 مرگ که در کشور اتفاق می افتد 300 مورد آن مربوط به بیماری های قلبی عروقی است که عامل بروز این بیماری با مصرف چرپی ارتباط دارد.
رژیم غذایی نامناسب و پرچرب با افزایش تری گلیسیرید و کلسترول خون موجب افزایش خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی می شود.چربی ها به صورت پوشش و لایه محافظ در اطراف برخی از اعضا و اندام های بدن نیز یافت می شود.
روغن ها و چربی ها به دو گروه حیوانی و گیاهی تقسیم می شود. روغن حیوانی شامل پیه، دنبه، کره، روغن ماهی و روغن گیاهی یا روغن نباتی شامل آفتابگردان، سویا، پنبه دانه، زیتون، روغن گردو و کلزا است.
چربی ها در رژیم غذایی ما به دو صورت مرئی و نامرئی یافت می شود. چربی های مرئی در مواد غذایی مانند کره، مارگارین، روغن نباتی و روغن حیوانی به طور مجزا قابل رویت است اما چربی های نامرئی در اغلب غذاها مانند شیر، تخم مرغ، زیتون، پنیر، ماست، بستنی، خامه، سرشیر، شکلات، چیپس سیب زمینی و آجیل به طور مجزا دیده نمی شود.
چربی غنی ترین منبع انرژی در بدن است. هر یک گرم چربی حدود 9 کیلو کالری انرژی تولید می کند، وجود چربی در غذا باعث خوشمزه شدن و برانگیختن اشتها می شود و در ایجاد احساس سیری بعد از خوردن غذا موثر است.
روغن و چربی می تواند حداقل 15% و حداکثر 30% از نیاز انرژی روزانه هر فرد را تامین کند. همچنین اسیدهای چرب اشباع حداقل 7% و حداکثر 10% از نیاز انرژی روزانه را تامین می کند.
ترویج فرهنگ مصرف صحیح روغن، شامل جایگزینی روغن مایع به جای روغن جامد، پرهیز از مصرف بیش از حــد روغن و غذاهای چرب،آموزش استفاده صحیح و کاربردی از انواع روغن و چربی ها و تشویق تولید کنندگان صنایع روغن نباتی به تولید روغن های با فرمولاسیون بهبود یافته و تشویق مردم به انجام فعالیت بدنی منظم و کافی از وظایف بخش بهداشت است.شیوع روزافزون بیماری های مزمن مانند سرطان، دیابت و چاقی و اضافه وزن به الگوی تغذیه و به ویژه دریافت چربی های روزانه ارتباط مستقیمی دارد.
رعایت مقدار مصرف روغن ها و چربی ها در برنامه غذائی روزانه و جایگزین کردن روغن ها و چربی های مصرفی با روغن های مایع و سالم خوراکی از جمله راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری های یاد شده در افراد است.
اغلب موارد بروز بیماری های قلبی در ارتباط با مصرف زیاد چربی ها، به ویژه چربی های اشباع شده و جامد در برنامه غذایی افراد بوده است.
افزایش درصد اسیدهای چرب اشباع شده در غذای مصرفی، شیوع و بروز بیماری های قلبی را به صورت تصاعدی افزایش می دهد. مصرف لبنیات پرچرب که حاوی چربی اشباع شده است نیز در بروز سرطان پروستات در مردان و سرطان رحم در زنان ارتباط دارد. مهم ترین منابع غذایی اسیدهای چرب اشباع و ترانس در غذاهای مصرفی شامل چربی های گوشت قرمز و دل و جگر و قلوه و روغن های هیدروژنه شده نباتی، کره ، خامه و چربی لبنیات و کره های موسوم به گیاهی و یا فرآورده های غذایی است که در آن ها مواد یاد شده وجود دارد.همچنین انواع غذاهای آماده (فست فود)، سوسیس و کالباس و یا کرمی که برای قهوه مصرف می شود ( کافی میکس) از منابع بالقوه چنین چربی هایی هستند.
یکی از منابع بالقوه ایجاد اسیدهای چرب ترانس که خطرناکترین عامل در بروز بیماری های مزمن است. به هنگام خرید این روغن ها باید به تاریخ مصرف آن توجه کرد و از این روغن ها برای سرخ کردن غذا و درجه حرارت زیاد استفاده نشود.
این روغن ها نیابد در مجاورت نور و یا اکسیژن هوا قرارگیرد و پس از هر بار مصرف باید در آن ها را بست و در جای تاریک و خنک مانند کابینت آشپزخانه نگهداری شود.
غذاهایی که مقدار بالایی چربی ترانس دارند و دشمن سلامتی هستند
چربی ترانس نه تنها فایده ای برای بدن ندارند بلکه بسیار مضر هستند. اغلب چربی های ترانس به صورت مصنوعی و هنگامی که تولیدکنندگان روغن های مایع را به روغن های جامد مانند روغن شیرینی پزی یا مارگارین جامد بدل می کنند تشکیل می شوند. در واقع می توان گفت که چربی های ترانس ممکن است باعث افزایش عمر محصولات غذایی شوند اما از طرفی می توانند باعث کاهش عمر مصرف کنندگان شوند.
چربی ترانس چیست؟
خامه و مارگارین : خامه و قهوه های آماده بدون شیر و مارگارین حاوی مقداری روغن هیدروژنه هستند.
نظر شما :