منابع پنهان چربی

۲۵ مهر ۱۳۹۶ | ۰۸:۴۴ کد : ۸۳۵ اخبار معاونت
تعداد بازدید:۱۵۳۸
منابع پنهان چربی

این خوراکی ها چربی پنهان دارند:

کره بادام زمینی ، غلات صبحانه ، شیرینی کیک و کلوچه ،اسنک ها پاپ کرن ها قهوه های فوری ، انواس سس ها و...

در حال حاضر از هر 800 مرگ که در کشور اتفاق می افتد 300 مورد آن مربوط به بیماری های قلبی عروقی است که عامل بروز این بیماری با مصرف چرپی ارتباط دارد.

رژیم غذایی نامناسب و پرچرب با افزایش تری گلیسیرید و کلسترول خون موجب افزایش خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی می شود.چربی ها به صورت پوشش و لایه محافظ در اطراف برخی از اعضا و اندام های بدن نیز یافت می شود.

روغن ها و چربی ها به دو گروه حیوانی و گیاهی تقسیم می شود. روغن حیوانی شامل پیه، دنبه، کره، روغن ماهی و روغن گیاهی یا روغن نباتی شامل آفتابگردان، سویا، پنبه دانه، زیتون، روغن گردو و کلزا است.

چربی ها در رژیم غذایی ما به دو صورت مرئی و نامرئی یافت می شود. چربی های مرئی در مواد غذایی مانند کره، مارگارین، روغن نباتی و روغن حیوانی به طور مجزا قابل رویت است اما چربی های نامرئی در اغلب غذاها مانند شیر، تخم مرغ، زیتون، پنیر، ماست، بستنی، خامه، سرشیر، شکلات، چیپس سیب زمینی و آجیل به طور مجزا دیده نمی شود.

چربی غنی ترین منبع انرژی در بدن است. هر یک گرم چربی حدود 9 کیلو کالری انرژی تولید می کند، وجود چربی در غذا باعث خوشمزه شدن و برانگیختن اشتها می شود و در ایجاد احساس سیری بعد از خوردن غذا موثر است.
روغن و چربی می تواند حداقل 15% و حداکثر 30% از نیاز انرژی روزانه هر فرد را تامین کند. همچنین اسیدهای چرب اشباع حداقل 7% و حداکثر 10% از نیاز انرژی روزانه را تامین می کند.
ترویج فرهنگ مصرف صحیح روغن، شامل جایگزینی روغن مایع به جای روغن جامد، پرهیز از مصرف بیش از حــد روغن و غذاهای چرب،آموزش استفاده صحیح و کاربردی از انواع روغن و چربی ها و تشویق تولید کنندگان صنایع روغن نباتی به تولید روغن های با فرمولاسیون بهبود یافته و تشویق مردم به انجام فعالیت بدنی منظم و کافی از وظایف بخش بهداشت است.شیوع روزافزون بیماری های مزمن مانند سرطان، دیابت و چاقی و اضافه وزن به الگوی تغذیه و به ویژه دریافت چربی های روزانه ارتباط مستقیمی دارد.
رعایت مقدار مصرف روغن ها و چربی ها در برنامه غذائی روزانه و جایگزین کردن روغن ها و چربی های مصرفی با روغن های مایع و سالم خوراکی از جمله راه های پیشگیری از ابتلا به بیماری های یاد شده در افراد است.
اغلب موارد بروز بیماری های قلبی در ارتباط با مصرف زیاد چربی ها، به ویژه چربی های اشباع شده و جامد در برنامه غذایی افراد بوده است.
افزایش درصد اسیدهای چرب اشباع شده در غذای مصرفی، شیوع و بروز بیماری های قلبی را به صورت تصاعدی افزایش می دهد. مصرف لبنیات پرچرب که حاوی چربی اشباع شده است نیز در بروز سرطان پروستات در مردان و سرطان رحم در زنان ارتباط دارد. مهم ترین منابع غذایی اسیدهای چرب اشباع و ترانس در غذاهای مصرفی شامل چربی های گوشت قرمز و دل و جگر و قلوه و روغن های هیدروژنه شده نباتی، کره ، خامه و چربی لبنیات و کره های موسوم به گیاهی و یا فرآورده های غذایی است که در آن ها مواد یاد شده وجود دارد.همچنین انواع غذاهای آماده (فست فود)، سوسیس و کالباس و یا کرمی که برای قهوه مصرف می شود ( کافی میکس) از منابع بالقوه چنین چربی هایی هستند.
یکی از منابع بالقوه ایجاد اسیدهای چرب ترانس که خطرناکترین عامل در بروز بیماری های مزمن است. به هنگام خرید این روغن ها باید به تاریخ مصرف آن توجه کرد و از این روغن ها برای سرخ کردن غذا و درجه حرارت زیاد استفاده نشود.

این روغن ها نیابد در مجاورت نور و یا اکسیژن هوا قرارگیرد و پس از هر بار مصرف باید در آن ها را بست و در جای تاریک و خنک مانند کابینت آشپزخانه نگهداری شود.

غذاهایی که مقدار بالایی چربی ترانس دارند و دشمن سلامتی هستند

چربی ترانس نه تنها فایده ای برای بدن ندارند بلکه بسیار مضر هستند. اغلب چربی های ترانس به صورت مصنوعی و هنگامی که تولیدکنندگان روغن های مایع را به روغن های جامد مانند روغن شیرینی پزی یا مارگارین جامد بدل می کنند تشکیل می شوند. در واقع می توان گفت که چربی های ترانس ممکن است باعث افزایش عمر محصولات غذایی شوند اما از طرفی می توانند باعث کاهش عمر مصرف کنندگان شوند.چربی ترانس

چربی ترانس چیست؟

چربی ترانس از افزودن هیدروژن به روغن گیاهی ازطریق جریانی موسوم به هیدروژناسیون حاصل می شود،به این ترتیب احتمال فاسد شدن روغن، کمتر می شود. استفاده از چربی ترانس در ساخت و تهیه غذا سبب می شود غذا مدت بیشتری تازه بماند.
افزودن هیدروژن به روغن بیش از سایر انواع چربی ها موجب افزایش کلسترول می شود. غذاهای پخته شده تجارتی مانند کراکر، شیرینی خشک، بیسکویت، کیک و بسیاری از غذاهای سرخ شده مانند دونات و سیب زمینی سرخ شده دارای چربی های ترانس هستند. روغن های جامد نباتی و برخی مارگارین ها نیز سرشار از چربی ترانس هستند.
چربی ترانس میزان کلسترول بد (LDL) شما را بالا و میزان کلسترول خوب (HDL) خون شما را پایین می آورد. 
متخصصان معتقدند چربی ترانس بدترین نوع چربی است که شما می توانید مصرف کنید . بر خلاف سایر چربیهای خوراکی ، چربیهای ترانس که ،اسیدهای چرب ترانس هم به آنها گفته می شود، کلسترول بد را بالا و کلسترول خوب را پایین می آورند.
 بالا بودن میزان LDL و پایین بودن میزان HDL ترکیبی است که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را به شدت در زنان و مردان افزایش می دهد، که حتی می تواند کشنده باشد. 
برخی گوشت ها و محصولات لبنی حاوی مقدار کمی چربی ترانس به صورت طبیعی هستند. اما بیشتر چربیهای ترانس طی فرآیندهای صنعتی با اضافه کردن هیدروژن به روغن به وجود می آیند، که باعث جامد شدن روغن در دمای اطاق می شود. این روغن های هیدروژنه شده دیرتر از سایر روغنها فاسد می شوند، بنابراین غذاهایی که با این روغنها درست می شوند نیز دیرتر فاسد می شوند.
غذاهایی که چربی ترانس دارند
محصولات پخته شده: انواع کیکها و شیرینی های آماده، حاوی روغن ترد کننده هستند که از روغن هیدروژنه گرفته می شود . خامه های تزیینی کیکها نیز حاوی چربی ترانس است .
 
اسنک ها : چیپسهای سیب زمینی ، ذرت و تورتیلا حاوی چربی ترانس هستند، در حالی که ذرت بو داده، اسنک سالم تری نسبت به آنها محسوب می شود. البته ذرتهای بوداده آماده یا آن دسته که در ماکروفر آماده میشوند با نوع خانگی آن متفاوت است.
 
غذاهای سرخ شده: غذاهایی که در روغن زیاد سرخ می شوند، مانند سیب زمینی سرخ کرده ، دونات و مرغ سوخاری حاوی چربی ترانس بالایی هستند.
 
خمیر فریز شده: محصولاتی مثل بیسکوییتهای بسته بندی ، کیکهای بسته بندی و پیتزاهای آماده فریز شده حاوی چربی ترانس هستند.

خامه و مارگارین : خامه و قهوه های آماده بدون شیر و مارگارین حاوی مقداری روغن هیدروژنه هستند.

خواندن برچسب اطلاعات محصولات غذایی
در آمریکا اگر محصولی حاوی نیم گرم چربی ترانس باشد، معمولا بر روی برچسب اطلاعات آن محصول عدد صفر را نشان می دهند، که خوردن مکرر این محصولات با چربی ترانس مخفی به شدت زیان آور است. زمانی که هنگام خرید برچسب اطلاعات مواد غذایی را بررسی میکنید، علاوه بر چربی ترانس، میزان روغن هیدروژنه آن را نیز بررسی کنید، زیرا این همان چربی ترانس مخفی است که مصرف کنندگان از آن اطلاع ندارند، حتی اگر کمتر از نیم گرم باشد، برای شما مضر است.
مضرات چربی ترانس
پزشکان متخصص به شدت نگران تاثیر چربی ترانس بر میزان کلسترول خوب و کلسترول بد هستند.
ال دی ال و یا کلسترول بد :این کلسترول در رگ های اصلی رسوب می کند و باعث باریک و محکم شدن آنها می شود .
 
اچ دی ال یا کلسترول خوب : کلسترول اضافی را جمع آوری میکند و آن را به سمت کبد هدایت می کند.
 
ذخیره چربی در رگها ممکن است باعث پاره شدن یک مویرگ و یا لخته شدن خون شود که جلوی جریان خون را گرفته و در قلب باعث حمله قلبی و در مغز باعث سکته مغزی می شود.
 
مواد غذایی بدون چربی ترانس
این تصور که ماده غذایی بدون چربی ترانس، سالم است، کاملا غلط است . تولید کنندگان مواد غذایی سعی دارند چربی ترانس را با سایر افزودنیها جایگزین کنند. مانند روغن نارگیل و روغن پالم که حاوی مقادیر زیادی چربی اشباع شده هستند. که همین چربی ها کلسترول بد خون را بالا میبرد .
در یک رژیم غذایی سالم، ۲5 تا ۳5 درصد کالری مصرفی روزانه از چربیها می آید، اما مصرف چربی های اشباع شده باید کمتر از ۱۰ درصد باشد. چربی تکثیر نشده ( گونه ای از اسیدهای چرب که دارای یک پیوند دوگانه در زنجیره اسید چرب هستند ) که در روغن زیتون، بادام زمینی و روغن کانولا وجود دارد، انتخاب مناسبتری است . انواع آجیل، ماهی و سایر مواد غذایی با اسید چرب غیر اشباع و حاوی امگا ۳ برای مصرف روزانه بسیار مفید هستند.

( ۶ )

نظر شما :