بیماری وبا چیست؟

بیماری وبا چیست؟

بیماری وبا چیست؟
۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ | ۱۶:۲۹ کد : ۵۷۴۹ اخبار معاونت
تعداد بازدید:۶۸۷
بیماری وبا ، عفونت اسهالی حاد است که به دنبال خوردن آب یا غذای آلوده به باکتری ویبریوکلرا ایجاد می شود. این بیماری اساسا با دسترسی ناکافی به آب آشامیدنی ایمن و سیستم جمع آوری فاضلاب نامناسب ارتباط دارد . بیماری از سرایت پذیری بالایی برخوردار است. اگرچه اغلب افراد آلوده علائم بالینی نداشته یا علائم خفیف دارند و میتوانند با موفقیت درمان شوند لیکن در مواردی نیز به دنبال بروز علائم اسهال حاد آبکی شدید میتواند با مرگ و میر و ناتوانی بالایی توام و در عرض چند ساعت منجر به مرگ بیمار شود، همچنین با توجه به شرایط جمعیت و منطقه درگیر این امکان را دارد که به سرعت گسترش یابد.
بیماری وبا چیست؟
  • *بیماری وبا چیست؟* 

بیماری وبا  ، عفونت اسهالی حاد است که به دنبال خوردن آب یا غذای آلوده به باکتری ویبریوکلرا ایجاد می شود. این بیماری اساسا با دسترسی ناکافی به آب آشامیدنی ایمن و سیستم جمع آوری فاضلاب نامناسب ارتباط دارد . بیماری از سرایت پذیری بالایی برخوردار است. اگرچه اغلب افراد آلوده علائم بالینی نداشته یا علائم خفیف دارند و میتوانند با موفقیت درمان شوند لیکن در مواردی نیز به دنبال بروز علائم اسهال حاد آبکی شدید میتواند با مرگ و میر و ناتوانی بالایی توام و در عرض چند ساعت منجر به مرگ بیمار شود، همچنین با توجه به شرایط جمعیت و منطقه درگیر این امکان را دارد که به سرعت گسترش یابد.

  •   *راههای انتقال بیماری :*
  1.   آب آلوده به مدفوع انسان
  2.   غذای آلوده
  3.  دستهای آلوده 
  •  *محلهای پرخطر از نظر ابتلا به بیماری وبا:* 
  1.  درمناطقی که آب آشامیدنی سالم دردسترس نیست.
  2.  درمناطقی که فاضلاب ، فضولات  وزباله بصورت غیربهداشتی دفع می شود.
  3. در مناطقی که بهداشت فردی رعایت نمی شود. 

 

  •  *علایم بیماری وبا:* 
  1.  اسهال آبکی شدید با دفعات اجابت مزاج غیرقابل شمارش شبیه لعاب برنج وبد بو
  2.  عدم  دل درد ودل پیچه
  3.  استفراغ بدون حالت تهوع قبلی 
  4.  گرفتگی عضلات پشت ساق پا
  5.   احساس پری وغرغرشکم
  6.  عطش فراوان
  7.  فقدان تب
  8.  فقدان خون در مدفوع
  •   *درصورت مشاهده علایم بیماری وبا چه باید کرد؟* 
  1.  مراجعه به نزدیکترین  مراکز درمانی – پایگاه سلامت ویا خانه بهداشت  
  2.   تامین آب واملاح بدن با استفاده از مایعات سالم مانند چای کم رنگ ، آب سالم ، محلول او-آر-اس  (سرم خوراکی ORS)
  3.   خودداری از مصرف خودسرانه داروهای اسهالی 
  4.  درصورتیکه فرد قادربه نوشیدن نباشد .تزریق سرم به صورت اورژانسی در مراکز بهداشتی ودرمانی
  5.   تکمیل دوره درمان واستفاده کامل از آنتی بیوتیکهایی که پزشک تجویز نموده است. 
  •  *طرز تهیه محلول  "  او آر اس ":* 

 هربسته از پودر ORSرا در یک لیتر آب جوشیده سرد شده حل می کنیم وبه مرور به بیمار می خورانیم . قبل از استفاده از پودر  ORSباید به تاریخ انتضای آن توجه کنیم ودقت داشته باشیم که پودر تغییر رنگ نداده وچسبنده نباشد.

  اگر ORSدر دسترس نبود می توان: یک قاشق مربا خوری نمک وهشت قاشق مرباخوری شکر را در یک لیتر آب جوشیده سرد شده حل کرد.

  •   *روشهای سالم سازی آب آشامیدنی :* 
  1. جوشاندن آب ونگهداری در حالت جوش به مدت 1 دقیقه
  2.   گندزدایی با قرص کلر طبق دستورالعمل کارخانه سازنده
  3.   استفاده از کلر مادر :3 قطره کلر مادر را به یک لیتر آب اضافه نموده پس از یک ساعت قبل شرب است.(طرز تهیه کلر مادر 15 گرم پرکلرین در یک لیتر آب و دور از نور وگرما نگهداری شود. ) 
  4.   استفاده از آبلیمو  :5 میلی لیتر (یک قاشق مربا خوری) آبلیمو را به یک لیتر آب اضافه نموده پس از نیم ساعت قابل شرب است.
  •   *توصیه های بهداشتی جهت پیشگیری از بیماری وبا* 
  1.  ازآب آشامیدنی سالم استفاده شود.
  2.  در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و لوله کشی وجود ندارد و از آب چاه ، تانکرها ، آب چشمه ها و …. استفاده می گردد ( مثل مواقع حوادث غیرمترقبه از جمله زلزله ، سیل و جنگ و …. ) ، حتماً قبل از مصرف ، آبجوشانده و یا کلرزنی شود ( استفاده از محلول کلر) 
  3. از سبزیجات و میوه جات شسته شده و ضدعفونی شده استفاده گردد.
  4.  قبل از تهیه غذا و توزیع غذا ، قبل ازخوردن غذا ، قبل از دادن شیر یا غذا به کودک حتماً دستها با آب و صابون شسته شود 
  5. باید دستها در موارد زیر با آب و صابون به طور کامل شسته شود: 

بعد ازاجابت مزاج

بعد از شستن و تمیزکردن کودک

بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات ، گوشت ، ماهی و مرغ 

6. از مصرف غذاهای آماده وغیربهداشتی مثل آب میوه ، معجون ، بستنی ، ساندویچ و شیرموز خودداری گردد.

 7. ازدست فروشها ( آب زرشک فروشی ها ، گردوفروشی ها ، بلال فروشی ها و …) خرید نکنید. 

8. در آب رودخانه و جوی ها یا استخرهای آلوده شنا نکنید. 

9.دورنگهداشتن موادغذایی از دسترس مگس و آلودگی های دیگر

 10. از مصرف یخ غیربهداشتی خودداری کنید.


( ۱ )

نظر شما :