بیماری وبا چیست؟
بیماری وبا چیست؟
بیماری وبا چیست؟
- *بیماری وبا چیست؟*
بیماری وبا ، عفونت اسهالی حاد است که به دنبال خوردن آب یا غذای آلوده به باکتری ویبریوکلرا ایجاد می شود. این بیماری اساسا با دسترسی ناکافی به آب آشامیدنی ایمن و سیستم جمع آوری فاضلاب نامناسب ارتباط دارد . بیماری از سرایت پذیری بالایی برخوردار است. اگرچه اغلب افراد آلوده علائم بالینی نداشته یا علائم خفیف دارند و میتوانند با موفقیت درمان شوند لیکن در مواردی نیز به دنبال بروز علائم اسهال حاد آبکی شدید میتواند با مرگ و میر و ناتوانی بالایی توام و در عرض چند ساعت منجر به مرگ بیمار شود، همچنین با توجه به شرایط جمعیت و منطقه درگیر این امکان را دارد که به سرعت گسترش یابد.
- *راههای انتقال بیماری :*
- آب آلوده به مدفوع انسان
- غذای آلوده
- دستهای آلوده
- *محلهای پرخطر از نظر ابتلا به بیماری وبا:*
- درمناطقی که آب آشامیدنی سالم دردسترس نیست.
- درمناطقی که فاضلاب ، فضولات وزباله بصورت غیربهداشتی دفع می شود.
- در مناطقی که بهداشت فردی رعایت نمی شود.
- *علایم بیماری وبا:*
- اسهال آبکی شدید با دفعات اجابت مزاج غیرقابل شمارش شبیه لعاب برنج وبد بو
- عدم دل درد ودل پیچه
- استفراغ بدون حالت تهوع قبلی
- گرفتگی عضلات پشت ساق پا
- احساس پری وغرغرشکم
- عطش فراوان
- فقدان تب
- فقدان خون در مدفوع
- *درصورت مشاهده علایم بیماری وبا چه باید کرد؟*
- مراجعه به نزدیکترین مراکز درمانی – پایگاه سلامت ویا خانه بهداشت
- تامین آب واملاح بدن با استفاده از مایعات سالم مانند چای کم رنگ ، آب سالم ، محلول او-آر-اس (سرم خوراکی ORS)
- خودداری از مصرف خودسرانه داروهای اسهالی
- درصورتیکه فرد قادربه نوشیدن نباشد .تزریق سرم به صورت اورژانسی در مراکز بهداشتی ودرمانی
- تکمیل دوره درمان واستفاده کامل از آنتی بیوتیکهایی که پزشک تجویز نموده است.
- *طرز تهیه محلول " او آر اس ":*
هربسته از پودر ORSرا در یک لیتر آب جوشیده سرد شده حل می کنیم وبه مرور به بیمار می خورانیم . قبل از استفاده از پودر ORSباید به تاریخ انتضای آن توجه کنیم ودقت داشته باشیم که پودر تغییر رنگ نداده وچسبنده نباشد.
اگر ORSدر دسترس نبود می توان: یک قاشق مربا خوری نمک وهشت قاشق مرباخوری شکر را در یک لیتر آب جوشیده سرد شده حل کرد.
- *روشهای سالم سازی آب آشامیدنی :*
- جوشاندن آب ونگهداری در حالت جوش به مدت 1 دقیقه
- گندزدایی با قرص کلر طبق دستورالعمل کارخانه سازنده
- استفاده از کلر مادر :3 قطره کلر مادر را به یک لیتر آب اضافه نموده پس از یک ساعت قبل شرب است.(طرز تهیه کلر مادر 15 گرم پرکلرین در یک لیتر آب و دور از نور وگرما نگهداری شود. )
- استفاده از آبلیمو :5 میلی لیتر (یک قاشق مربا خوری) آبلیمو را به یک لیتر آب اضافه نموده پس از نیم ساعت قابل شرب است.
- *توصیه های بهداشتی جهت پیشگیری از بیماری وبا*
- ازآب آشامیدنی سالم استفاده شود.
- در مناطقی که دسترسی به آب تصفیه شده و لوله کشی وجود ندارد و از آب چاه ، تانکرها ، آب چشمه ها و …. استفاده می گردد ( مثل مواقع حوادث غیرمترقبه از جمله زلزله ، سیل و جنگ و …. ) ، حتماً قبل از مصرف ، آبجوشانده و یا کلرزنی شود ( استفاده از محلول کلر)
- از سبزیجات و میوه جات شسته شده و ضدعفونی شده استفاده گردد.
- قبل از تهیه غذا و توزیع غذا ، قبل ازخوردن غذا ، قبل از دادن شیر یا غذا به کودک حتماً دستها با آب و صابون شسته شود
- باید دستها در موارد زیر با آب و صابون به طور کامل شسته شود:
بعد ازاجابت مزاج
بعد از شستن و تمیزکردن کودک
بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات ، گوشت ، ماهی و مرغ
6. از مصرف غذاهای آماده وغیربهداشتی مثل آب میوه ، معجون ، بستنی ، ساندویچ و شیرموز خودداری گردد.
7. ازدست فروشها ( آب زرشک فروشی ها ، گردوفروشی ها ، بلال فروشی ها و …) خرید نکنید.
8. در آب رودخانه و جوی ها یا استخرهای آلوده شنا نکنید.
9.دورنگهداشتن موادغذایی از دسترس مگس و آلودگی های دیگر
10. از مصرف یخ غیربهداشتی خودداری کنید.
نظر شما :