نشان ایمنی و سلامت

تعداد بازدید:۱۲۴۵

سیب سلامت نشان ایمنی و سلامت محصول است که الزاماً به محصولاتی اعطا می گردد، شرط لازم برای دریافت نشان سیب سلامت این است که محصول مورد نظر مراحل اخذ پروانه ساخت از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی را به پایان رسانده باشد و حائز شرایط مندرج در دستورالعمل ها و آیین نامه هایی که توسط سازمان غذا و دارو تدوین شده است باشد.              

  در ایران دو نوع مجوز بهداشتی داریم. مجوز محصولات ایرانی توسط معاونت های غذا و داروی کل کشور صادر می شو.مجوزهای بهداشتی که به محصولات تولید داخل داده می شود دو نوع هستند: ۱. پروانه ساخت ۲. شناسه نظارت کارگاهی یا پروانه ساخت کارگاهی پروانه ساخت به واحد های بزرگ مانند کارخانه ها داده می شود و شناسه نظارت کارگاهی مختص واحدهای تولیدی کوچک است و این دو از نظر نوع مجوز، اعتبار و درجه بهداشتی بودن هیچ تفاوتی ندارند. نحوه ی شناسایی این مجوزها، نشان یک سیب است. این سیب، لوگوی پروانه ساخت وزارت بهداشت است که اشتباهاً به آن سیب سلامت می گویند در حالی که سیب سلامت یک نشان ایمنی برای مواد غذایی است که با شرایط خاص به محصولات داده می شود.

                                    سیب سلامت               ​​​​​​​                         

 

لوگوی پروانه ساخت                              

روی بعضی از محصولات این لوگو به رنگ سیاه و بعضی به رنگ سفید درج می شود؛ اما رنگ اصلی آن آبی و سبز است. زیر این لوگو IFDA مخفف Iran Food and Drug Association و سطر زیر آن سازمان غذا و دارو با فونت مشخص نوشته شده وزیر عبارت سازمان غذا و دارو شماره ی مورد نظر درج می شود.
اگر مجوز محصول از نوع پروانه ساخت باشد یک کد دو رقمی است که برای هر دانشگاه علوم پزشکی در هر شهر منحصر به فرد است و کارشناسان واحدهای نظارتی این کدها را می شناسند. به عنوان مثال کد 28 مربوط به زابل و کد ۳۹ مختص قم است. این پیش کدها می تواند کمک خوبی به مصرف کنندگان باشد. اگر پیش کد محصول با محدوده ی آدرسی که روی برچسب درج شده مطابقت نداشته باشد می توان به مجوز آن شک کرد. این کدها باید به مرور آموزش داده شود. فهرست این کدها توسط سازمان غذا و دارو در اختیار افراد متقاضی قرار می گیرد؛ اما به ندرت مردم پیگیر این موارد هستند. بعد از این کد، یک ممیز و یک عدد پنج رقمی از ده هزار است که مجموع این کد ۷ رقمی برای هرفرآورده جداگانه صادر می شود. فرض کنید پفک فلان برند، یک کد مختص خود دارد و اگر به همان پفک، فلفل اضافه شود این کد تغییر می کند. در مورد پروانه گارگاهی این کد کمی متفاوت است. کد دو رقمی و بعد از ممیز به جای پنج رقم، چهاررقم درج می شود.

این شماره ها درسایت سازمان غذا و دارو قابل ردیابی است؛ ولی گاهی اوقات سایت به روز رسانی نشده و نمی توان به این مورد دسترسی داشت. تخلف عمده ای که در این خصوص صورت می گیرد این است که واحد تولیدی متخلف، تنها همان لوگو را روی بسته بندی چاپ می کنند و هیچ کدی زیر آن نوشته نمی شود و چون چشم مصرف کنندگان به لوگوی سیب عادت کرده به محض دیدن آن اعتماد می کنند.

آخرین ویرایش۰۵ بهمن ۱۴۰۰