معرفی گیاه خرفه
گیاه خرفه
نام فارسی: خرفه
نام انگلیسی: common purslane
نام علمی :Portulaca oleracea L
نام خانواده: Portulacaceae
خرفه گیاهی یک ساله، گرما دوست و چهارکربنه است. بوتههای خرفه علفی، خوابیده و گوشتی بوده و هر بوته رشد یافته آن فضایی به قطر60 سانتیمتر را اشغال میکند. در بسیاری از کشورها به عنوان سبزیجات کشت و پرورش میدهند. گیاه خرفه دارای توزیع گستردهای است، که بیشتر به عنوان یک علف هرز مطرح میشود، این گیاه در طب سنتی بسیاری از کشورها استفاده میشده است که در طب سنتی ایران به عنوان یک گیاه دارویی با کاربردهای مختلف شناخته میشود.
گیاه خرفه در سازمان بهداشت جهانی به عنوان پرکاربردترین گیاه دارویی جهان شناختهشده است به طوری که به آن لقب ‘Global Panacea’ (اکسیر جهانی) داده است. علاوه بر این، تحقیقات فیتوشیمیایی حضور فلاونوئید، آلکالوئید، ترپنوئید، اسید ارگانیک، اسیدهای چرب، مواد معدنی و ویتامینها را در این گیاه نشان داده است.
گیاه خرفه طیف گستردهای از اثرات دارویی، از جمله ضد باکتریها ، ضد درد و ضد التهاب ، آرامبخش عضله اسکلتی، محافظتکننده عصبی، محافظت کبدی و آنتی اکسیدانی، بیماریهای دستگاه گوارش، مشکلات تنفسی، التهاب کبدی، کلیهها و زخمهای مثانه، تب، بیخوابی، التهاب شدید، سردرد، میباشد. به طور رسمی در کتب دستور داروسازی فرانسوی، مکزیکی، اسپانیا و ونزوئلا گزارش شده است.
موارد منع مصرف
اسراف و زیادهروی در خوردن خرفه، نور چشم را نقصان (کاهش) میدهد، اشتها را کاهش میدهد و همچنین افراد سرد مزاج باید آن را با نعناع و کرفس بخورند. و در مورد زنان حامله نباید مصرف شود.